Hembakt pizza på italienskt vis

Den allra godaste italienska pizza du kan äta är så klart den som finns i Neapel, eller Napoli som det heter på italienska. Men det går att baka goda italienska pizzor hemma med, som så att säga "duger". Här är ett bra recept på just en sådan:

Pizzadeg
3 dl kallt vatten
1/3 paket jäst (1/4 paket motsvarar ca 12 g)
2 tsk socker
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
7 - 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)
vetemjöl till utbakning
Tomatsås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Pizzatopping
2 mozzarella i skivor (à 125 g)
2 paket lufttorkad skinka (à 80 g)
1/2 påse rostade pinjenötskärnor
basilikablad
Pesto
1 dl ost av sveciatyp
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1/2 påse rostade pinjenötskärnor
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Gör så här
Deg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen 5–10 minuter för hand. Täck bunken med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar.

Tomatsås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja 3–4 minuter i en kastrull.
Starta timer
Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker. Låt koka upp och sjud såsen på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Sätt ugnen på 250˚C.
Knåda degen lätt och kavla ut den på mjölat underlag. Lägg över på en bakpappersklädd plåt eller långpanna, ca 30 x 40 cm (för 4 port), och platta ut den ända ut i kanten på pappret (eller låt alla göra sin egen pizza).
Pensla gärna kanterna med lite olja och förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter så blir den extra knaprig och mindre blöt. Bred på tomatsås och fördela mozzarellan på pizzabottnen.

Grädda pizzan i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills osten fått fin färg. Fördela skinkskivorna över pizzan. Strö över pinjekärnor och lägg på basilikablad.

Pesto: Mixa riven sveciaosten med grovhackad vitlöksklyfta, basilika (men spara några blad till garnering), rostade pinjekärnor och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Klicka peston på den nygräddade pizzan och njut.

3 Sep 2019